A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. november 7., szerda

Legnagyobb fegyverük a titokzatosság

Legnagyobb fegyverük a titokzatosság

2012.11.07., szerda 15:21
Több tévhitet is eloszlatott a szabadkőművesekről dr. Gáspár Ferenc főorvos új könyvének bemutatóján. A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban zsúfoltan voltunk mindazok, akik szerettünk volna egy kicsivel többet megtudni a titkos társaságokról.

Közel kétszáz ember jött el kedd este dr. Gáspár Ferenc „A kaposvári Berzsenyi szabadkőműves-páholy” című könyvének bemutatójára. Akinek már nem volt szerencséje, állva, vagy a lépcsőn ülve hallgatta végig a beszélgetést, amelynek során az írót Winkler Ferenc kérdezte. Bár a könyv csak a napokban került a boltokba, már most többen voltak, akik olvastak belőle részleteket.

Horváth Katalin könyvtárigazgató bevezetőjében hangsúlyozta: a könyv várostörténeti szempontból különösen fontos, hiszen az 1902-1919 közötti időszakot öleli fel, amikor elindult a város dinamikus fejlődése. Olyan információkat tartalmaz, amelyeket csak hosszas kutatómunkával ismerhet meg az érdeklődő olvasó.
gáspár ferencA kaposvári páholyt 9 fő alapította, az évek során összesen 83 szabadkőműves vett részt benne
Hogy mennyi munka van ebben a kötetben, azzal kapcsolatban dr. Gáspár Ferenc lapunknak elmondta: - Közel három év és számtalan pesti út, mert annak ellenére, hogy a Somogy Megyei Levéltárban a páholy iratainak jelentős része másolatban fellelhető, az Országos Levéltár és az Országos Széchenyi Könyvtár voltak a legteljesebb források.

A 360 oldalas kötetben feltűnően sok, 400-at is meghaladó lábjegyzet található, hogy az olvasónak ne kelljen minduntalan a kötet végére lapoznia, mert ez megszakítja az olvasás menetét és ezzel a gondolat folyamatosságát. – A jegyzeteket nagyon sokan csak szükséges kelléknek tekintik, ami esetemben lényegesen több ennél, mert a főszöveggel azonos értékű és fontosságú. Részben olyan ismereteket tartalmaznak, amelyek a témában kevésbé jártas olvasók ismeretinek bővítését, ezáltal – nevezzük nevén – a megértést szolgálják, másrészt saját véleményemet, viszonyulásomat jelenítik meg. Olykor bennük van a lényeg – tette hozzá a főorvos.

A beszélgetés során elhangzott, hogy többek között az egykori Berzsenyi iskola és a tüdőgondozó létrejötte is a szabadkőműveseknek köszönhető. Mindazonáltal az igazi jótékonykodást közülük Kemény Samu, akkori gabona-kereskedő valósította meg, aki tényleg a saját vagyonából adakozott a rászorulók javára.

A könyvbemutatón sok mindenre választ kaptunk, de még több kérdés merült fel bennünk, amelyeket reményeink szerint a könyv elolvasása megválaszol. Ha pedig még többet szeretnénk tudni a témával kapcsolatban, akkor november 20-án, 17 órakor a könyvtárban megnézhetjük Dávid András előadását a szabadkőművességről.
Szerző: Springmann Andrea 


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum