A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2010. november 13., szombat

Új reguláris páholy Magyarországon - Európa Akáca a Mátraalján (Gyöngyös)

Ünnepi munkával, külföldi szabadkőműves vendégek részvételével avatták fel az "Európa Akáca a Mátraalján" nevű új páholyt Gyöngyösön 2010. november 13-án. A páholy az 1786-ban ugyanitt alakult páholy hagyományait kívánja folytatni. A résztvevők az ünnepségen az előd páholy XVIII. századi kötényeinek másait viselték. A Gyöngyös-Farkasmály keletén dolgozó reguláris orientációjú páholy a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy védelme alatt működik.

Forrás: http://web.archive.org/web/20110903000603/http://www.rgls.org/sr/vesti/medjunarodne-aktivnosti/398-sveani-rad-loe-europa-akaca-a-matraaljan-akaciae-europae-in-sinu-matra-svl-maarske.html

Kapcsolódó linkek:

http://www.fmsne.wbd.ro/chain-of-union-egly

http://www.fmsne.wbd.ro/wl-europa-akaca-a-matraaljan-gyongyos

http://www.fmsne.wbd.ro/mozart-und-seine-magyaren




5 megjegyzés:

Admin írta...

Ez nem fals információ?? Több pontatlanság is van benne, nem tudom, hogy a M. Symb. Np. alátámasztotta valaha ezt az infót, hogy tényleg létezik ilyen gyöngyösi csapat? Farkasmály??? Az egy pincesor kettő állandó lakossal... Másrészt meg előttem tudtommal évtizedek óta nem nyúlt senki a gyöngyösi anyaghoz, így az egykori Akácz a Mátraalján páholy története máig összeszedetlen, nyomtatásban sosem jelent meg átfogó kép a szervezetről, kéziratban próbálkozom én ezzel... Nem is tudom, hogy milyen hagyományokat folytatnának Gyöngyösön, ha nem ismert, hogy mit lehetne folytatni?
levente.balazs.kiss@gmail.com

Lalo írta...

Nem fals infomáció. A Symbolikus Nagypáholy Kelet című periodikájában is szerepelt a gyöngyösi páholy létrejötte.

Én a forrásként megjelölt szerb szabadkőműves honlapról vettem át az információkat a Google Fordító segítségével.

Vagy a fordítás, vagy az adatok persze hibásak lehetnek, mert én Abafinál nem találtam utalást arra, hogy Gyöngyösön 1786-ban alakult vagy működött volna páholy. Már csak azért is furcsa a dolog, mert II. József 1785 végi ún. reform-pátensében erősen korlátozta a szabadkőműves páholyokat, csak a fővárosban és olyan vidéki városokban engedélyezte, ahol kormányszék volt. Én arra tippelnék, hogy a miskolci Erényes világpolgárhoz címzett páholyt emlegethették a derék szerb szabadkőműveseknek gyöngyösi vendéglátóik; s nem az alakulásnak, hanem a megszűnésnek volt a dátuma 1786.

Admin írta...

Köszönöm az információt, ezek szerint az én kutatásom párhuzamosan folyt egy páholyalapítással. Szeretném felvenni velük a kapcsolatot. Az 1786-os évszám annyiban mégsem lehet "luftot rúgás", ha az báró Orczy Lőrinchez köthető, aki 1789-es haláláig jobbára Gyöngyösön élt (ma a Mátra Múzeum működik egykori rezidenciájában, Budapesten kert és tér és metrómegálló viseli nevét). Kollégám az Orczyak kutatásával foglalkozik, nincs egyébként arra utaló adat, hogy Gyöngyösön alakult volna szk. kör, páholy, vagy folytattak volna itt ilyen jellegű összejöveteleket, persze a levéltári utalások hiány még nem bizonyítja, hogy nem is fordulhatott elő ilyesmi, főleg annak tükrében, O. L. egy jeles és neves szk. volt korában.

Lalo írta...

Nem Orczy Lászlóra gondolsz? Orczy Lőrincről Abafi egy szót sem szól, de József (1746–1804) és László (1750–1807) fia buzgó szabadkőműves volt. Orczy László adományozta Pest városának "az Üllői út külső szakaszán üvegházakkal, szökőkúttal ellátott és virágokkal teleültetett" kertet, amit aztán róla neveztek el.

Admin írta...

Lehet, hogy tévedésben vagyok, igen, utána kell néznem...

Népszerű hírek

Blogarchívum