A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. november 6., kedd

Feltárul a páholy titka

Feltárul a páholy titka 
2012.11.06, Kedd

A kaposvári szabadkőműves páholy titokzatos világát tárja fel az olvasók előtt dr. Gáspár Ferenc helytörténeti munkája.A közel 400 oldalas kötetben a páholy működésére, szertartásokra, valamint sikerekre és kudarcokra egyaránt rávilágít a megyeszékhely díszpolgárának könyve. 

Három évi helytörténeti kutatómunka összegzése Gáspár Ferenc, kaposvári szabadkőművesekről szóló kötete. A megyeszékhelyen működő páholy 1902-ben alakult magasan kvalifikált, jó anyagi körülményekkel bíró, befolyásos polgárok részvételével.

dr. Gáspár Ferenc, főorvos, Kaposvár díszpolgára:
- Ez az időszak Kaposvár fejlődésének legdinamikusabb időszaka volt, az első világháború előtti időszak, amelyből a szabadkőművesek is kivették részüket, mert hiszen a város társadalmának meghatározó személyiségei voltak. 

A közel 400 oldalas könyv a szabadkőművesek titokzatosnak vélt világába kalauzolja az olvasót.

dr. Gáspár Ferenc:

- Az is egy újdonsága ennek a könyvnek, hogy Magyarországon először ebben a könyvben olvashat az olvasó, vagy szerezhet tudomást az olvasó a kíváncsiság titkos, nagy tárgyairól, mint a páholymunka, a felvételi eljárás, a szertartás könyv, ami eddig még hivatalos formában sehol nem jelent meg. 

A páholy szigorú etikai rend szerint működött. A könyv részletesen leírja a tagfelvétel szertartásszerű mondatait, szerepeit. Emellett a szabadkőművesek sikereiről is szól.

dr. Gáspár Ferenc:
- A Berzsenyi Dániel Iskola, a polgárság iskolája. Ezt ők hozták létre, és tulajdonképpen ez volt talán az egyik legnagyobb tettük. De hát ugyanilyen érdekes lehet, hogy hogy szerezték meg a kaposvári sajtót, és a kaposvári sajtó teljes palettájában hogy helyezkedtek el, az ellentétes politikai oldalakon is. 

A szabadkőműves páholy 1918-ig működött, hogy pontosan miként lehetne meghatározni magát a fogalmat, ez Gáspár Ferenc szerint rendkívül összetett kérdés. Munkásságukra talán a legtalálóbb kifejezés az érdekérvényesítés és a befolyás- fogalmazott kameránknak a díszpolgár.

(Somogy TV, Híradó)

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/88010/

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum