A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. november 6., kedd

Kaposvári szabadkőművesekről jelent meg könyv

Kaposvári szabadkőművesekről jelent meg könyv
2012-11-06 21:21:07
Kaposvári szabadkőművesekről jelent meg könyv
Kaposvári szabadkőművesekről jelent meg könyv
Többek között a kaposvári Berzsenyi Páholy munkásságáról szól dr. Gáspár Ferenc szabadkőművesekről megjelent könyve.


A Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be dr. Gáspár Ferenc A kaposvári "Berzsenyi" Szabadkőműves-páholy címmel megjelent  könyvét, amely az 1902-ben kezdődött kaposvári szabadkőműves mozgalmat mutatja be. Ugyan a szabadkőművességet körüllengi a misztikum és mindenféle elméletek szárnyra keltek velük kapcsolatban, néhol radikális eszméik mellett nagyon sokat tettek a város fejlődéséért. A könyvbemutatón olyannyira megtelt a könyvtár kölcsönzőterének központi része, hogy nem csak pótszékeket kellett hozni, de voltak, akik a lépcsőn ülve hallgatták végig a beszélgetést.  

a közönség
 Megtudhattuk, hogy Magyarországon egyedülálló volt abban a korban, hogy a két típusú: a befelé forduló és a közéleti szerepet vállaló szabadkőműves társaságok megegyeztek egymással és egy közös országos társulásban egyesültek, ez volt a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy. 
A szabadkőművesség a Szabad Líceum Egyesülettel kerül Kaposvárra. A Berzsenyi Páholy kilenc taggal alapul meg, vezetője a tanító végzettségű Erdei Ákos lesz. A budapesti társaságok közül az Erzsébet Páhollyal van közvetlen kapcsolatban. Kaposváron az idők folyamán összesen nyolcvanhárom páholytagról tudunk. Később a kaposvári társaság alapítja meg a pécsi páholyt, napjainkban ez a tény megfordulhat, mivel 2004 óta a pécsi páholy újjáalakult. 

A kaposvári Berzsenyi Páholy munkásságuknak köszönhető a Berzsenyi Iskola, ami Kaposvár első nem egyházi kézben levő iskolája, az első tüdőgondozó létesítése, de a sajtóban is megjelennek, mivel egyik tagjuk szerzi meg a Kaposvár című lapot. Emellett karitatív tevékenységben is részt vettek. Az eleinte tisztán a város felvirágoztatására irányuló társaság egy idő után belemegy olyan vallasi, politikai radikalizmusba, amely egy teljesen más irányba fordítja azt. 

dr Gáspár Ferenc és Vinkler Ferenc
Vinkler Ferenc, a könyvbemutatón közreműködő beszélgetőpartner kérdésére, hogy kiről nevezne el közteret? dr. Gáspár Ferenc azt felelte: Majdnem mindegyikük életében talátam olyant, ami nem tetszett. Egyedül Kemény Samu, nagykereskedő az, akinek az életén nem találtam foltot, és akinek a temetéséről úgy írt a korabeli sajtó, hogy sokan eljöttek a városi tisztségviselők közül, de még többen voltak, akiknek segített. 

Ezután a közönség kérdezhetett az írótól, valamint egy kis vendéglésre is meghívták őket, aki pedig szeretett volna megvehette és dedikáltathatta is a könyvet. A bemutató előtt már meg lehetett venni a könyvet és a bemutató után is sokan álltak sorban a műért. 

K-Sz.R
Utoljára frissítve: 2012-11-06 21:37:09

Forrás: http://www.kaposvari-hirhatar.hu/hirek/kaposvari-szabadkomuvesekrol-jelent-meg-konyv

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum