A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2009. május 23., szombat

Szobrot állított Szent-Györgyi Albertnek a Rotary

2009. május 23. 18:21 l. j.

Orosháza-Gyopárosfürdőn ma felavatták Szent-Györgyi Albert mellszobrát. A carrarai márványból készült szobrot az Orosházi Rotary Klub állíttatta.

Szent-Györgyi Albertről elsőre mindenkinek a Nobel-díj és a C vitamin jut eszébe. Azt viszont kevesen tudják, hogy lelkes híve volt a rotariánus életfelfogásnak, s 1936/37-ben a Szegedi Rotary Klub elnöke is volt. Ilyen minőségében tartott egy emlékezetes előadást a természettudományok válságáról 1936-ban Orosházán.

Az Orosházi Rotary Klub tagjai — akik ezen a hétvégén házigazdái a magyarországi Rotary klubok 2009. évi országos értekezletének —, nem felejtették el jeles elődjüket. Szobrot állítottak Szent-Györgyi Albertnek a gyopárosi fürdő előtti parkban. Az avatóünnepséget szombaton délután tartották.

Orosházán 1931-ben alakult az első Rotary klub, mely a háború után megszűnt (a többi hazai klubbal együtt), s csak 2004-ben született újjá.
A carrarai márványból készült, mészkő posztamensre helyezett mellszobrot egy orosházi származású szobrász, Bánfi Gábor készítette. Felirata pedig nem más, mint egy idézet Szent-Györgyi Albert fent említett előadásából: „A megoldás a szívekben van. A Rotary a szívek, a jóindulat klubja.”

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/kultura/szobrot-allitott-szent-gyorgyi-albertnek-a-rotary-234522

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum