A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2004. március 20., szombat

Főbelövés egy szabadkőműves beavatási szertartáson

2004-03-20 14:43
Főbelövés egy szabadkőműves beavatási szertartáson

A minap szó szoros értelmében rosszul sült el egy szabadkőműves beavatási ceremónia New York államban: a 76 éves beavató fejbe lőtte a 47 éves beavatandót. A titkos társaság ezzel ráadásul az amerikai újságok címoldalára került. A szabadkőműves páholyok állítólagos tevékenységéről, technikáiról, híres tagjairól - Washingtonról, Rooseveltről, Trumanról vagy Al Gore-ról - jó néhány könyv jelenik meg, és a legtöbb érdeklődő tudja, hogy tagjaik komoly szerepet játszottak az amerikai függetlenségi háborúban, és hathatós részvételükkel szövegezték meg a Függetlenségi nyilatkozatot. Mindeközben azonban nagyon kevesen - ha egyáltalán - látják át a szabadkőművesek történelmét, nemzetközi szerveződését és társadalmi kapcsolatait.

A modernkori szabadkőművesség az 1700-as évek elejének Angliájában gyökerezik, ahol a templomépítő kőművesek titkos társaságokba tömörültek, hogy megvédjék vagyonokat érő szaktudásukat. A szervezetek később hierarchizálódtak; az egyes szinteket csak megfelelő beavatások után lehetett elérni. A páholyok így garantálták, hogy csak megfelelő emberek juthassanak vezető pozíciókba. A XVIII. században és a XIX. század elején titkos társaságaik mind nagyobb befolyásra tettek szert, később azonban erejük csökkent. A XX. században tevékenységük nyíltabbá vált, több embert vettek fel soraikba, és azon kevesek közé tartoztak, akik a második világháborúból megerősödve kerültek ki. Erejüket később annak köszönhették, hogy tagjaik nagy része iskolázott, nagy műveltségű, kozmopolita személy volt, aki a neki rendelt területen kimagasló munkát végzett.

Létszámuk az 1960-as években elérte a négymillió főt az Egyesült Államokban, ez mára 1,8 millióra apadt. A szabadkőművesek híresek filantróp és humanitárius tevékenységükről, csak Amerikában nyolcvanmillió dollárt költenek ilyen célokra évente. Az azonban csak mendemonda, hogy ők irányítanák a világot - figyelmeztet a Newsweek cikkírója.

Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=80674

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum