A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2011. június 9., csütörtök

Elbontották dr. Doktor Sándor szobrát Pécsett

Elbontották a meztelenkedő „hazaáruló” szobrát Pécsen

2011. június 9. 10:08 , Legutóbb frissítve: 2011. június 9. 10:48 bama.hu

Pécs | Eltávolították a baloldali dr. Doktor Sándor szobrát Pécsen. Az orvos-politikus tevékenysége máig megosztja a közvéleményt: a Pécsi Nemzeti Tanács elnökeként része volt a baranyai magyar-szerb köztársaság létrehozásában, orvosként bábaképző intézetet alapított.
A pécsi dr. Doktor Sándor-szobor elbontásáról múlt év decemberében döntött a pécsi közgyűlés. Csütörtök reggel neki is álltak a szobor eltávolításának. A szobrot leemelték a talapzatáról és elszállították, jelenleg a betonalap bontása zajlik.

  Dr. Doktor Sándor szobra Pécsen, még eredeti helyén Dr. Doktor Sándor szobra Pécsen, még eredeti helyén
Doktor Sándor 1918-ban a Pécsi Nemzeti Tanács elnöke lett, majd 1921-ben közreműködésével kikiáltották a baranyai magyar-szerb köztársaságot, amely elszakította volna Pécset Magyarországtól. Történeti kutatások szerint Doktort ebben saját menekülésének előkészítése is motiválhatta – korábbi internacionalista, bolsevista tevékenysége miatt valószínűleg Horthy Miklós kormányzó börtönbe juttatta volna.

Doktor Sándor - a Pécs Lexikon szócikke
(*1864. jan. 4. Beregrákos/Bereg vm., *1945. nov. 7. Keszthely): szülész, nőgyógyász.
Középiskoláit Szatmáron és Nagykőrösön végezte.
Bp.-en szerzett orvosi diplomát (1889), majd az egyetem 1. sz. szülészeti és nőgyógyászati klinikáján tanársegéd.
A pécsi Bábaképezde ig.-ja (1901-21), a ref. egyház presbitere (1903-06), a Pécsi Orvos Egyesület (1905-10) és a Pécsi Tornaegylet elnöke (1905-14), az Antialkoholisták Egyesülete titkára, a Szabadgondolkodók Pécsi Társasága alapítója (1906), a pécsi Munkásiskola előadója (1906-14).
A világ teremtéséről előadott materialista nézetei miatt a r. kat. és a ref. egyház is megtámadta a helyi sajtóban (1906).
Az Irányi Dániel Szabadkőműves Páholy tagja, kapcsolatban állt a Társadalomtudományi Társasággal és a Huszadik Századdal.
1914-ben vöröskeresztes önkéntes a K-i fronton. 1918-ban a pécsi nemzeti tanács elnöke, 1919. márc.-ban belépett a SZDP-be, 1920. aug.-tól az újjáalakult nemzeti tanács és a városi törvényhatósági bizottság elnöke.
A szerb megszállás fenntartása mellett lépett fel. 1921-ben a Szerb-Horvát-Szlován Királyságba (Jugoszlávia) emigrált, Magyarkanizsán orvosi gyakorlatot folytatott, részt vett az illegális jugoszláv kommunista mozgalomban.
1941-ben, miután a magyar hadsereg bevonult a Vajdaságba, letartóztatták és 1919-21 közötti tevékenységéért a pécsi törvényszék 10 évi fegyházra ítélte. Szegeden, majd Vácott raboskodott. 1944. nov.-ben szabadult.
1945-ben belépett az MKP-ba.
Összetett alak: elismert orvos, intézetalapító, nudista...
Az 1864-ben Kárpátalján született és 1945-ben egy teherkocsi közúti áldozataként elhunyt Doktor Sándor a századelő Pécsének különleges figurája volt. Szabadelvű emberként részt vett a társadalmi-politikai ügyekben.

  A betonlap bontása A betonlap bontása
1901-től a pécsi Bábaképző Intézet igazgatója, egyben az oktatási intézmény megalapítója is, a kor elismert szülés-nőgyógyász szakembere volt.
Magánemberként különcnek számított: melegben ingujjra vetkőzött, ez akkor nem volt szokványos. A bábaképző mögött medencét létesített, ahol maga és családja is gyakran fürdőzött. Ez az akkori szóbeszéd szerint az ifjúság körében is nagy érdeklődést keltett, ugyanis Doktor a naturizmus (nudizmus) első hívei közé tartozott – hat leányával együtt.

 Forrás: http://w3.bama.hu/baranya/kozelet/elbontottak-a-meztelenkedo-hazaarulo-szobrat-pecsen-382460


Biztonságos helyre került Doktor Sándor szobraElbontották Doktor Sándor szobrát: a Nagy Jenő utcai bronz alkotás eltávolításáról a pécsi képviselő-testület hozott korábban döntést. A városvezetés szerint nem lehet annak a szobra Pécsett, aki el akarta csatoltatni a várost Magyarországtól; a szobor elhelyezéséről a BIOKOM Kft. gondoskodott.
Az egész alakos bronz szobrot 1978-ban helyezték ki, mivel a helyi pártállami vezetők akkor egy munkásmozgalmi hősnek kívántak emléket állítani: a Horthy-rendszer elleni tevékenysége miatt a pécsi bábaképző egykori igazgatójára esett a választás. A rendszerváltás után átkeresztelték a Doktor Sándorról elnevezett utcát és megváltozott korábban az ő nevét viselő művelődési központ neve is. A szoborhoz azonban nem nyúltak – mostanáig.
Mint arról a PécsMa.hu korábban már beszámolt, a pécsi városvezetés úgy döntött: a szobornak mennie kell. Az első világháborút követő szerb megszállás idején ugyanis – a kezdeti tiltakozás után – Doktor Sándor együttműködött a megszállókkal.
A tanácsköztársaság bukása után számtalan kommunista menekült a szerb fennhatóság alatt álló Pécsre, s hogy elkerüljék a megtorlást, 1921-ben kikiáltották a Baranya-Bajai Magyar-Szerb Köztársaságot. Szerencsére a megszálló katonák néhány nap múlva csomagolni kezdtek.
Doktor Sándor szobrát a pécsi közgyűlés határozata alapján a BIOKOM Kft. bontotta le.
- A hosszú hétvégére a BIOKOM-hoz került a szobor, majd kedden biztonságos helyre szállították el, hiszen a szobor mint műalkotás érték, ahogy annak anyag is. Így olyan helyre kellett vinni, ahol folyamatosan tudják őrizni – nyilatkozta a Pécs TV híradójának Nácsa János, az önkormányzat sajtóreferense.
A szobrának jelenlegi helyéről több információt nem sikerült kideríteni, annyi azonban biztos, hogy a pécsi Irinyi Dániel Szabadkőműves Páholy egykor főmesterének emlékműve többé pécsi közterületre nem kerül ki.

Bodor GergelyForrás: http://www.pecsma.hu/helyi/2011/06/14/biztonsagos-helyre-kerult-doktor-sandor-szobra/

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum