A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2010. március 9., kedd

Sírrablások a Házsongárdi temetőben

A sírrablás folytatódik
Olvasta 202 felhasználó.

Gaal György, a Házsongárd Alapítvány ügyvezető elnöke


Március 6-án, szombaton a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság ünnepi közgyűlése után a Házsongárdi temetőbe Balogh Ferenc sírjához koszorúzni kivonuló csoport megdöbbenve fedezte fel, hogy a közeli Sándor-sírról eltűnt a bronz asszony-szobor. Mint a temető gondnokától értesültünk, két hete vették észre a friss rablást.


A sírban pákéi Sándor József (1853–1945) nyugszik. Édesanyjának, Sándor Dénesnének (†1893) a Lutheránus temető nyugati kerítése elé emeltetett szép mellszobros sírt, amelyre rávésette: „Légy kímélettel a hamvak iránt, oh ember, kinek szíved van!” Most ő is itt nyugszik. Sándor József az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alapítója (1885), majd főtitkára, elnöke, az Unió Szabadkőművespáholy nagymestere  [helyesen: főmestere (Lalo)] volt; a magyar parlamentnek és a bukaresti szenátusnak is tagja. 1918-ban a Székely Nemzeti Tanács elnökéül választották. Minthogy Bukarestben született és végezte iskolái egy részét, jól tudott románul. Eminescu verseinek első magyar tolmácsolóját tiszteljük benne. Lapokat szerkesztett, erdélyi útikalauzt állított össze.
A magas talapzaton lévő szobrot csak több ember tudta szerszámokkal lefeszíteni és elvinni. Ezzel már egy hosszú sorozat folytatódik: Kovács György színművész, Kuun Géza orientalista tudós, Incze Ferenc festőművész, Téglás Gábor költő, Keresztes Kálmán szobrász művészi szobrai egymás után tűntek el. A városháza tehetetlen, a rendőrség még annál is tehetetlenebb!
Szerencséjükre rövidesen nem lesz már több lopnivaló.

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum