A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2010. március 13., szombat

Sándor József főmester síremlékét is megrongálták

Megcsonkított síremlékeket látogatott Füzes Oszkár
Olvasta 295 felhasználó.

Az elmúlt időszakban megrongált és megcsonkított síremlékeket tekintette meg Füzes Oszkár, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete a Házsongárdi temetőben tegnap délután.


A nagykövet kolozsvári látogatása során, a vandalizmus áldozatává vált síremlékek felmérése mellett, megkoszorúzta Márton Áron, Erdély római katolikus püspökének főtéri szobrát, Dsida Jenő költő síremlékét, végül pedig Sándor Józsefnek, az EMKE alapítójának, elnökének, főtitkárának, az Unió Szabadkőműves Páholy nagymesterének [helyesen: főmesterének (Lalo)] utóbbi hetekben megcsonkított síremléke előtt rótta le kegyeletét. A temetői sétán részt vett Gaál György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Adorjáni Dezső evangélikus püspök, Szép Gyula, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke, Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke, valamint Szilágyi Mátyás a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja. Gaál György a megcsonkított síremlékek történetét ismertette röviden, Adorjáni Dezső pedig elmondta, a rendőrséghez fordulnak az elkövetők megtalálása érdekében.
Füzes Oszkár a síremlékrongálással kapcsolatban kifejtette: hivatalos levélben kérte Sorin Apostu polgármestert arra, hogy a városvezetés jobban figyeljen oda a Házsongárd sírjainak védelmére. – Ez nem csak emberjogi vagy kisebbségi ügy – hangsúlyozta a nagykövet, aki szerint mielőbb gátat kell szabni ezeknek a sírgyalázó bűncselekményeknek.

Forrás: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/39009

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum