A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2009. június 20., szombat

Szabadkőműves piknik Dégen

A Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Egyesület cikke az eseményről:

Nyári napforduló ünnepe Dégen

2009. JÚNIUS 20., szombat, DÉG, Festetics Kastély

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Egyesület közös rendezésében került sor a nyári napforduló ünnepére a dégi Festetics kastélyban és parkjában. Az ünnepen szívesen láttunk minden jó szándékú érdeklődőt.

A program:
Tárlatvezetés
A látogatók megismerkedhettek a kastély szabadkőműves múltjával.

Papírsárkány-reptetés a parkban: A hatalmas angolparkban a legkisebb szélben is magasra repülő papírsárkányokkal vártuk reptetésre a kicsiket és nagyokat, akik maguk is készíthetnek sárkányokat.

Élő zene
A QUARTET vonósnégyes Haydn és Mozart darabokat adott elő

Előadás
A szabadkőműves mozgalom múltja és jövője
A napforduló ünnepe

Időkapszula
Időkapszula földbe mélyesztése a kastély parkjában
A délután folyamán az érdeklődők elhelyezték üzeneteiket az időkapszulában, mely 100 évvel későbbi utódainknak őrzi meg a dégi szabadkőműves rendezvény üzenetét.

Szent Iván éji máglyagyújtás a kastély kertjében

Forrás: http://www.nagyoriens.hu/node/87


A Népszabadság beszámolója:

Piknik az éjszakában

Országszerte 260 helyszínen várták a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján

...

Egy titkos társaság nyomában Dégen

Sokakat vonzott a szabadkőműves misztika a Múzeumok Éjszakáján Dégre. Ide, a Festetics-kastélyba hirdette meg esti piknikjét a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Egyesület, más néven "nagypáholy". Az érdeklődők között volt maga Tomcat is, ő filmfelvételt szeretett volna készíteni a "világfelforgató" titkos társaságról. Ezt azonban némi szóváltás után a szervezők nem engedték, így a blogger távozott a helyszínről. Az egyik jobbos honlapon már egy hete felhívták állítólag a figyelmet a dégi szabadkőműves-eseményre, így hát számolni lehetett némi rendzavarással. Ennél az incidensnél azonban nem történt több, a szellem kőművesei pedig a program szerint megtarthatták Titkok nélkül a titkokról című előadásukat a kastély ellipszis alakú, antik szobrokkal berendezett dísztermében.

Hárman beszéltek a nagyoriensből, köztük maga a nagymester, Dávid András, valamint Nacsády András és Márton László mesterek, de érkeztek vendégek külföldi páholyokból is. Titkokról tulajdonképpen nem volt szó, inkább csak a szabadkőművesek lassan háromszáz éves történetéről, jobbról és balról való üldöztetésükről, neves tagjaikról, s arról, mit jelent számukra a tavaszi napforduló, az év legfényesebb napja, amikor olykor kilépnek a fényre, megmutatják magukat. Mint most. E napra esett 1989-ben a nagyoriens magyarországi újraalakulása is.

A dégi kastély a magyar szabadkőművesség egyik fontos helyszíne, köszönhetően az építtetőnek, Festetics Antalnak és utódainak. Díszítményei is utalnak arra, hogy a dégi grófok generációkon át a mozgalom tagjai voltak, s itt őrizték a magyar szabadkőművesség levéltárát is, ami 1945-ben sajnos eltűnt. A jelenlegi páholytagok most először tértek vissza Dégre, a kastély tavalyi megnyitása óta.

Az est további érdekességekkel, programokkal is szolgált: mécsesek fényében lehetett sétálni a termekben, egy kertben elásott időkapszulában üzenhettünk a száz év múlva élőknek, s a parkban máglyatűznél melegedhettünk 150-200 érdeklődővel együtt. Végül mindannyiukkal egyszerre foghattunk kezet egy nagy lánckézfogásban. Talán ez volt az egyetlen szabadkőműves titok, amit elleshettünk. Tomcat szerintem unta volna. (Cs. L.)

Forrás: http://nol.hu/lap/kult/20090622-piknik_az_ejszakaban


A Fejér Megyei Hírlap röpke írása:

Bőség a fény éjszakáján
Megjelenés dátuma: 2009. június 22. 04:29
Szerző: Gábor Gina

...

Szabadkőműves piknik a kastélyban

A megye több településén is szerveztek éjszakai programokat. A dégi Festetics-kastély tükörterme is zsúfolásig megtelt, hiszen titkokról estett szó: a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Nagypáholy nyilvánosságot vállaló képviselői a szabadkőműves mozgalom múltjáról és jelenéről beszéltek. A parkban időkapszulát helyeztek el: a látogatók 100 évvel későbbi utódainknak üzenhettek. Meggyújtották a Szent Iván-éji máglyát is, és gyertyafényes tárlatvezetést is tartottak a pikniken.

Forrás: http://www.fmh.hu/kultura_oktatas-kultura/20090622_boseg_a_feny_ejszakajan

A Népszabadság Tomcat kitiltásáról:

Tomcat nem forgathatott a szabadkőművesekről

Tomcat tegnap a „világfelforgató" szabadkőművesekről szeretett volna filmfelvételt készíteni a dégi kastélyban, a Múzeumok Éjszakáján, de a szervezők nem engedték meg neki.

A NOL információja szerint még Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert jobboldali blogger érdeklődését is felkeltette tegnap a Múzeumok Éjszakája egyik programja, nevezetesen a dégi Festetics-kastélyban rendezett szabadkőműves előadás, amelyet a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Nagypáholy tagjai tartottak. Mint a szervezőktől megtudtuk Tomcat délután megjelent a kastélyban, hogy a „világfelforgató" szabadkőművesekről forgasson.

Erre azonban nem kapott engedélyt, nem tudott ugyanis újságíró igazolványt felmutatni. Ezek után szóváltásba keveredett a rendezőkkel, telefonon beszélt a kastélyt kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatójával, aki szintén elutasította a rendbontással fenyegető forgatást. Tomcat ezek után távozott a helyszínről.

A Kurucinfo című honlapon állítólag már napokkal a rendezvény előtt felhívás jelent meg, amely arra szólított fel, hogy a szabadkőművesek dégi programját meg kell zavarni: ne kaphasson teret az általuk képviselt globális eszme. Mint ismeretes, a kastély fontos helyszíne volt a magyarországi mozgalomnak. Építtetője, Festetics Antal is a titkos társaság tagja volt, s az épületben számos szabadkőműves díszítmény és helyiség található. Egy ideig itt őrizték a magyar szabadkőművesség levéltárát is, amely 1945-ben eltűnt.

Az esti előadás mindezek után rendben lezajlott, száz-százötven hallgató előtt. Senki sem akart zavart kelteni. Ha Tomcat ott lett volna, talán maga is csodálkozik, mennyire ártalmatlan dolgokról volt szó.

Forrás: http://nol.hu/belfold/tomcat_nem_forgathatott_a_szabadkomuvesekrol

Fortuna Hírek

Egy titkos társaság nyomában Dégen

2009.06.24. 12:06:27

Sokakat vonzott a szabadkőműves misztika a Múzeumok Éjszakáján Dégre.
A Festetics-kastélyba hirdette meg esti piknikjét a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Egyesület. Kisebb incidenst okozott, hogy az érdeklődők között feltűnt Tomcat, az ismert blogger is. Filmfelvételt szeretett volna készíteni a "világfelforgató" titkos társaságról. Ezt azonban a szervezők nem engedték, mivel igazolványt nem tudott felmutatni. A rendezvény ezután a tervek szerint folytatódott, a szellem kőművesei pedig megtarthatták Titkok nélkül a titkokról című előadásukat a kastély dísztermében.
Az est további részében mécsesek fényében lehetett sétálni a termekben, időkapszulában üzenhettünk a száz év múlva élőknek, amelyet a kertben ástak el. A parkban 150-200 érdeklődő máglyatűznél melegedhetett együtt éjfél

Forrás: http://www.fortunaradio.hu/index.php?action=Z289aCZzdWI9NCZJRD0xOTU3MQ==

2009 Múzeumok Éjszakája Dégen kulturális

2009 Múzeumok Éjszakája Dégen

2009. jún. 20 - 2009. jún. 20

A titokzatos szabadkőműves múltjáról nevezetes dégi Festetics-kastély évszázados szünet után ismét szabadkőműves összejövetel színhelye volt június 20-án. Ám e napon a nagyközönség is bepillanthatott e legendákkal övezett szervezet történetébe, mai működésébe és céljaiba.

galleries/2009ME_deg2_medium.jpgA Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Nagypáholy és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága éjszakába nyúló közös rendezvényére több mint kétszázan érkeztek Dégre. Az érdeklődők a kastélyt a kiállítás rendezője, Alföldy Gábor kalauzoltásával nézhették meg, majd előadást hallhattak szabadkőművesség történetéről és jelenésről. Az előadást követően a látogatók gyertyafényben is megcsodálhatták a kastély belső tereit. A rendezvény alatt szabadkőműves zeneművek csendültek fel a kastélyban, a parkban elhelyezésre került egy időkapszula, amelyben a jövő nemzedékeinek szánt üzenetek kerültek: a felbontására kerek 100 év múlva kerül sor! A gyerekek papírsárkányt-készíthettek, ám sok felnőtt is kedvet kapott a sárkánykészítés és reptetés tudományát megismerni. A máglyagyújtásra alkonyatkor került sor.

Az ország egyetlen látogatható klasszicista kastélyában és csodálatos angolkertjében a terveink szerint az elkövetkező években is megrendezzük a szabadkőműves pikniket.


Forrás: http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/rendezveny_/368/

Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2009/06/rendezveny-szabadkomuves-piknik-degen.html

Saját beszámolóm: http://aprofan.blogspot.com/2009/06/szabadkomuves-piknik-degen.html

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnálatos, hogy az újságcikkekben Tomcat feltűnése volt a legynagyobb szenzáció...

Népszerű hírek

Blogarchívum