A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2007. november 22., csütörtök

A Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy alapította Nyomorék Gyermekek Menhelyének rekonstrukciója

MTI OS hír

2007. november 21., 19:01
Horváth Csaba főpolgármester-helyettes közleménye
Budapest, 2007. november 21., szerda (OS) -


Elhelyezték a Második Esély Iskolája Mozgásjavító Gyermekközpont alapkövét

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Germánné dr. Vastag Györgyi, a fővárosi önkormányzat Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottság elnöke helyezte el a Második Esély Iskolája Mozgásjavító Gyermekközpont, alapkövét, amellyel kezdetét vette a százéves múltra visszatekintő intézmény rekonstrukciója. Az 1908-ban Lajta Béla által tervezett szecessziós épület felújítása után egy teljesen akadálymentes iskola és diákotthon, valamint szakmatanulási lehetőséget is nyújtó intézmény jön létre. A beruházás 2,5 milliárd forintból valósul meg, amelyből 1 milliárd forint címzett támogatás és 1,5 milliárd forint a fővárosi önkormányzat költségvetésében biztosított összeg. A létesítmény várhatóan a 2009/10 tanévre épül fel.
Az intézmény szakmai tevékenysége
A város peremén , közvetlenül József Attila valamikori lakhelye mellett, Zuglóban, a Városliget szomszédságában több mint száz éve tanulnak, játszanak, sportolnak, készülnek a mozgáskorlátozott gyermekek az életre, a társadalmi integrációra. Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy tagságának jótékony cselekedete nyomán, a Nyomorék Gyermekek Menhelye és Egylete néven, Magyarországon először létesült ilyen intézmény 1903. december 24-én.
Az intézményben jelenleg közel kétszáz mozgáskorlátozott gyermek oktatása, nevelése, mozgásfejlesztése, egészségügyi ellátása és gondozása, szakképzése és utazótanárok által történő sérülés-specifikus ellátása történik. A hagyományos alapellátáson túl szakmai szolgáltató centrumként Módszertani Központ is működik azért, hogy a többségi iskolákban, az integrációban tanuló mozgáskorlátozott gyermekeknek, szüleiknek és tanáraiknak segítséget nyújtson a száz év szakmai tapasztalatait felhasználva a szakszerű fejlesztés érdekében.
Az intézmény öt szakterületen látja el feladatát: iskolai tanulmányokra előkészítő és felkészítő óvodai tagozaton, általános iskolai speciális tagozaton, ép értelmű mozgáskorlátozott; értelmi és tanulásban akadályozott, halmozottan fogyatékos gyermekek számára. Diákotthont biztosít a vidéken lakóknak; részt vállal a fogyatékos fiatalok szakképzésében; segítséget nyújt minden tankötelezett gyermek fejlesztéséhez.
Az intézmény pedagógiai célja, hogy megteremtse a tanulók esélyegyenlőségének alapjait, és felkészítse őket a társadalmi integrációra és az önálló életvitelre, kialakítva a tanulókban az egészséges énképet és önbizalmat, s növelje kudarctűrő képességüket, s kialakítsa az önálló életvitel lehetőségeit a saját korlátaik megismerésével.
Az intézménynek több tagozata is van.
A Mexikói az ép értelmű mozgáskorlátozott gyermekek oktatása, nevelése, mozgásfejlesztése, diákotthoni, egészségügyi ellátása és gondozása céljából működő, országos beiskolázású általános iskolai tagozat.
A Csillagház a halmozottan mozgásfogyatékos gyerekeket oktató, nevelő, mozgásfejlesztő, budapesti beiskolázású, nappali bejárós általános iskolai tagozat.
A Nyaraló az erdei iskolai program és a nyaralások színtere.
Az intézménybe a Mozgásjavító Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ javaslata alapján, az intézmény által szervezett Baráti Találkozón való részvétel után vehetők fel.


További információ:
1145 Budapest, Mexikói út 60.
Tel/Fax: 06 1 220-6459

Forrás: http://ots.mti.hu/news.asp?view=2&newsid=47103

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum