A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2015. április 28., kedd

Beszámoló: Szabadkőműves titkár volt Rákosi

Szabadkőműves titkár volt Rákosi

2015. ápr. 28. 09:10




Szabadkőműves titkár volt Rákosi

Ady, Rákosi, Kossuth - avagy a leghíresebb szabadkőműves magyarok titkai. Tudta, hogy a fent nevezettek a titokzatos társaság, azaz a Szabadkőművesek sorai közé tartoztak?
Van róla fogalma, hogy a Nemzeti Múzeum, a Szabó Ervin Könyvtár, a Károlyi-palota és a Centrál kávéház épületén "üzennek" a mindent látó szemek, a baglyok és a körzők? Az Index.hu, a Hosszúlépés csapatának különleges túrájával mutatta meg a rejtélyes budapesti szabadkőműves állomásokat.
A társaság tagjai szerint, akik eredetileg a középkori építészcéhek szakembereiből álltak össze, az első szabadkőműves Isten volt. Míg elődeik hatalmas katedrálisokat, úgy követőik egy új világot szerettek volna építeni, ahol a szabadság, egyenlőség, testvériség elve dominál. Innen a körző, vonalzó, mint jelkép.
A hazai szabadkőműves-páholyok első tagjai Mária Terézia testőríróiból kerültek ki, később pedig olyan hírességek is csatlakoztak a páholyokhoz, mint Kazinczy Ferenc, Kármán József vagy Széchényi Ferenc. A francia forradalom hatására kibontakozó Martinovics-féle összeesküvés után azonban I. Ferenc betiltotta a szabadkőművességet.

Rákosi Mátyás - Fortepan
A '48-as szabadságharc idején azonban a külföldi tanulmányutakról hazatérők újra fellebbentették a testületről a fátylat. Kossuth Lajos új páholyt kívánt alapítani, amelyet a Dicső Fény Hajnalához névvel illetett volna.
Amerikában, 1852-ben direkt azért lépett be az amerikai szabadkőművesek közé, hogy könnyebben szerezhessen pénzt a szabadságharc folytatására.
Híres magyar szabadkőműves volt Szabó Ervin, de Adyval és a Nyugat többi írójával Jászi Oszkár, a Martinovics Páholy alapítója ismertette meg a szabadkőműves tanokat. Még "hajas" korában az Anker közben székelő Galilei Körbe járt az 1900-as évek elején Rákosi Mátyás is, aki egészen a titkári szintig jutott. Blikk-információ



Forrás: http://artnews.hu/2015/11/21/a-szabadkomuvesek-titkos-elete/

Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.hu/2014/11/seta-csunderlik-peter-baglyok-nem-azok.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum