A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2011. május 17., kedd

Szabadkőművest nevezett ki püspökké az anglikán egyházfő

Szabadkőművest nevezett ki püspökké az anglikán egyházfő


Rowan Williams canterburyi érsek a köztudottan szabadkőműves Jonathan Bakert nevezte ki a római katolikussá lett Andrew Burnham ebbsfleeti püspök utódjává. A kinevezés meglepő, hiszen az érsek korábban a kereszténységgel összeegyeztethetetlennek nevezte a szabadkőművességet, és nem engedte, hogy szabadkőművesek magas egyházi tisztséget töltsenek be.
Jonathan Baker, aki több mint húsz éve, egyetemistaként csatlakozott a titkos társulás oxfordi páholyához, néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy  továbbra is szabadkőműves marad, mivel véleménye szerint ez összeegyeztethetető a püspöki tisztséggel. Május 13-án azonban kijelentette: meggondolta magát, és „a püspöki tisztség különleges karizmája és a szolgálattal járó terhek miatt” mégis elhagyja a szabadkőművességet. Örömét fejezte ki ugyanakkor, amiért a püspöki kinevezés folyamata még e döntése előtt elindult, habár, mint mondta, az érsek kérte, hogy fontolja meg szabadkőműves tagságát.
Rowan Williams döntése megdöbbenést keltett az anglikán Általános Szinódus tagjaiban, hiszen az érsek korábban többször hangsúlyozta, hogy összeférhetetlennek tartja a keresztény egyházi szerepvállalást a szabadkőműves rituális beavatással és hűségesküvel. A szinódus tagjai örömüket fejezték ki, amiért Baker elhagyja az evangéliummal összeférhetetlen szabadkőművességet, ugyanakkor bírálták az érseket, amiért nem szabta ezt a püspöki kinevezés feltételéül – írja a brit Telegraph internetes lap.
A szabadkőművességről a Hittani Kongregáció 1983-ban kiadott – és később II. János Pál pápa által jóváhagyott – Nyilatkozat a szabadkőműves társaságokról című állásfoglalása (Quaesitum est) leszögezi: e szervezetek elveit az egyház saját tanításával mindig is összeegyeztethetetlennek tartotta, így a bennük való tagság tiltott marad. Az a hívő, aki tagként szabadkőműves társasághoz csatlakozik, súlyos bűn állapotában van, és nem részesülhet szentáldozásban.
Magyar Kurír
(mk)
Kép: archbishopofcanterbury.org




Forrás: http://www.magyarkurir.hu/node/34770



Kapcsolódó hír: http://apronsandtools.blogspot.com/2011/05/disturbing-news-from-church_16.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum