A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2008. november 7., péntek

Szabadkőműves szobrász és más

Zalai Hírlap

Szabadkőműves szobrász és más

Megjelenés dátuma: 2008. november 07. 04:29
Szerző: Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszeg (ahzs) - Tegnap zárult a zalai könyvtárak, múzeumok munkatársainak és a megyei levéltár történészeinek legújabb kutatásait bemutató szakmai konferencia, mely immár huszonkét esztendős múltra tekint vissza.

Még 1986-ban határoztak úgy a zalai tudományos műhelyekben dolgozók, hogy kétévente áttekintik, ki-ki milyen területen milyen új eredményekkel büszkélkedhet Zala megyében. A zalai viszonyokat ismerve, ez elsősorban a humán tudományágak területeire terjed ki.

Szerdán a megyebeli múzeumok régészei számoltak be új kutatásaikról. Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója például a zalaszántói halomsírok feltárásának - a vadonatúj technikai lehetőségeket kihasználó - módszereibe engedett bepillantást. A Zala Megyei Levéltár képviseletében többek közt Őriné dr. Bilkei Irén a középkori hiteles helyekről, míg Molnár András igazgató a legteljesebb nemesi kataszterről, Kapiller Imre a zalaegerszegi ingatlantulajdonlásról beszélt az egybegyűltek előtt.

Tegnap a múzeumoké és a könyvtáraké volt a terep: dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese Kisfaludi Strobl Zsigmondról mint szabadkőművesről, Béres Katalin (Göcseji Múzeum) a zalaegerszegi színházi élet kezdeteiről, Megyei Anna (Göcseji Múzeum) a Morandiniak építészeti tejlesítményéről tartott előadást. Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója az iparág fejlődésének történeti hátteréről szólt. A két nap során huszonhat előadás hangzott el, ezek többsége a jövőre esedékes megyei 1000 éves évforduló kapcsán különböző kiadványokban napvilágot látva hasznosulnak a nagyközönség számára.

A rendezvénynek helyet adó megyei könyvtárban tárlókban mutatták be a korábbi évek könyvtermését is.Forrás: http://www.zalaihirlap.hu/kultura/20081107_szabadkomuves_szobrasz_es_mas

Kapcsolódó cikk: http://szkp4.blogspot.com/2009/01/kostyal-laszlo-kisfaludi-strobl.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum