A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2008. június 14., szombat

Újra megnyílik a dégi Festetics kastély

Kastély-nyitás Dégen

2008.06.13. 06:34 | Wellness | Forrás: hir3.hu

Június 14-től izgalmas kiállítással nyílik meg hazánk egyetlen látogatható klasszicista kastélya Dégen. A Festetics-család dégi ága számára Pollack Mihály által alkotott, hatalmas angolparkkal övezett rezidencia termeinek sorát a pompás Kék Szalon és a Tükörterem mellett a szabadkőművesség, botanika, kertművészet és sport terén is jeleskedő család kultúrája tölti meg ismét. A kiállításon számos, eddig sosem látott különlegesség mellett a kastély egykori lakóinak mindennapi életét is megismerhetjük.

A parkban számos növényóriásban gyönyörködhetünk, Magyarország leghosszabb kerti tavának tündérrózsákkal körülvett szigetén pedig a híres Hollandi-ház pompázik. A Balaton délkeleti részéhez közel (Siófoktól, Balatonkenesétől kb. 40 km-re) fekvő kastély hétfő kivételével naponta 10-18 óráig tart nyitva. A park korlátlanul látogatható.

Szabó D. Gábor

Forrás: http://hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=9207&kat=6

Szabadkőműves búvóhelyből gyerekotthon

Titkokat rejt a Balaton melletti kastély minden szobája. Az épületbe a II. világháború óta nem léphettek látogatók, de idén nyártól a szabadkőművesek legendás búvóhelyéről is lehull a lepel. A Pollack Mihály tervezte kastély mellett áll az ország legnagyobb angolkertje, ahol szintén a titkos társaságok nyomára bukkan a látogató.

RTL Hírek.hu - Hegyi Nóra
2008-06-24, 14:56

Amikor a sárga falú épülethez érünk, az olyan, mintha a Nemzeti Múzeumba lépnénk be. Pollack Mihály, a legjelentősebb magyar klasszicista építész tervezte mindkettőt, és a vidéki épület volt az előtanulmány a nagy budapesti tervhez. A Festetich család a megrendelésben egy szigorúan bizalmas kéréssel fordult az építészhez: szükségük volt egy bármikor jól elszeparálható, nagy teremre is, ahol titkos összejöveteleket tarthattak. Ebben a szobában gyűltek össze időről időre a szabadkőművesek. Egy másik kis, köralakú teremben pedig évtizedekig rejtegették a társaság legfontosabb iratait.

"Ezeket a szobákat és a szabadkőművesek néhány szertartási kellékét is bemutatjuk azon a kiállításon, amelyet júniusban nyitottunk meg az ország egyetlen már látogatható klasszicista kastélyában, Dégen" - mondta Alföldy Gábor, a kiállítás rendezője.

A II. világháborúban a németek katonai kórházat rendeztek be az egykor ragyogó kastélyban.

"A legenda szerint az oroszok viszont a lovaikat is beengedték a szobákba, majd lovardává alakult a kastély. Ekkor romlott le az állapota" - meséli az épület, a mellette álló tó és az óriási angolkert gondnoka, Zsigmond Mihály.

Idegenek több mint 70 éve nem léphettek be a kastélyba, mert először görög menekülteknek, majd állami gondozottaknak adott otthont.

A néhány hete megnyílt kiállításon most ezeket az időket is felidézik: a "vörös falon" egykori úttörők és kisdobosok tárgyait is kiállították a szervezők, akik szerint a legkülönlegesebb mégis a "kék szalon", ahol a Festetichek eddig sehol be nem mutatott bútorait is kiállították.

Az épület valóban lehetne a "legek kastélya" is: Magyarország legnagyobb - 300 hektáros - angolkertje veszi körül a csaknem 200 éves épületet. Akik kitartóan figyelnek, itt is szabadkőműves nyomokra bukkanhatnak az egyik sétányon.

Forrás: http://www.rtlhirek.hu/cikk/175253

Kapcsolódó Duna tv videóhír:

http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv?video=1_443673


Kapcsolódó linkek:

http://www.muemlekeinkert.eoldal.hu/oldal/degi-festetics-megnyitas

http://www.iranymagyarorszag.hu/festetics-kastely/I309937/

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=270359&ctag=articlelist&iid=1

http://www.fntudosito.hu/riport/1653

http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=204&kId=204

http://kastely.blogter.hu/?post_id=280752

http://3dvarak.blogter.hu/?post_id=164891

http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/deg1/

Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2008/06/tv-m1-unokaink-sem-fogjak-latni.html

Kapcsolódó beszámoló:
http://aprofan.blogspot.com/2008/07/szabadkomuves-kiallitas-degi-festetics.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum