A hírek, események listája

Keresés szabadkőműves lapokban

1970. január 3., szombat

A belügyminiszter feloszlatja a szabadkőműves-egyesületeket

Az 1930-as évek Magyarországa

Politika

Kronológia

1 9 3 8

Június 29.

A belügyminiszter feloszlatja a szabadkőműves-egyesületeket.


Forrás: http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/kronologia/

Kiegészítés:

1938. június 29.

Szabadkőműves üzelmek miatt a belügyminiszter négy egyesületet feloszlatott

A Magyar Távirati Iroda jelenti:

A belügyminiszter az „Ingyentej Egyesület”-et, a Budapesti Szünidei Gyermektelep Egyesület”-et, az „Ingyenkenyér Egylet”-et és az „Országos Gyermekvédő és Fröbel Egyesület”-et az egyesületek feletti főfelügyeleti jogánál fogva feloszlatta.

A lefolytatott vizsgálat során beigazolást nyert, hogy a fent említett egyesületek vezetősége és tagjai csaknem kivétel nélkül a feloszlatott szabadkőműves páholyok tagjai sorából kerültek ki, sőt közülük egyesek ma is külföldi szabadkőműves páholyok tagjai s – megállapíthatólag – vonatkozásaik voltak külföldi szabadkőműves szervezetekkel.

Ezenkívül a nevezett egyesületek ügyvitele és pénzkezelése tekintetében a vezetőségek nemcsak az alapszabályok rendelkezéseinek nem tettek eleget, hanem nagyfokú hanyagságot is tanúsítottak és minden rendszert mellőzve, a legelemibb gondosságot is elmulasztották.

Az egyesületek vagyonkezelésére vonatkozó vizsgálat ez ideig még nem nyert minden részletében befejezést, ezért a fennmaradt vagyon hovafordítása iránt csak e vizsgálat teljes befejezésével történik intézkedés.

Forrás: A Kurucinfó olvasói levele

http://kuruc.info/r/1/26527/

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű hírek

Blogarchívum